Joga za trudnice


Da li je bezbedno raditi vežbe joge tokom drugog stanja? Izbegavajte neudobne položaje koji Vam ne prijaju dok ih raditeDa, s tim da postoje neki položaji koje treba izbegavati. Zbog toga bi bilo dobro da vežbanje praktikujete uz nadzor instruktora, naročito ukoliko ste početnik. Ako odranije vežbate, konsultujte se sa instruktorom ukoliko imate bilo kakve nedoumice. Takođe, izbegavajte položaje koji Vam ne prijaju ili se ne osećate dobro dok ih radite. Ukoliko osetite mučninu ili bilo kakav bol tokom ili nakon joge odmah prekinite sa vežbanjem i konsultujte se sa lekarom. 
Da li mogu da vežbam tokom svih devet meseci? 

Vežbe joge namenjene trudnicama kombinuju vežbe istezanja i jačanja tela. Na taj način se povećava snaga i izdržljivost, pa je ovo odlična vežba koja vas priprema za fizičke, emotivne i mentalne zahteve trudnoće i porođaja. Položaji tokom vežbanja modifikovani su za sve faze trudnoće pa je možete praktikovati tokom svih devet meseci, ali bi najbolje bilo raditi vežbe sa instruktorom.Ne treba raditi vežbe koji previše naprežu stomačne mišiće (jer stomak treba sve vreme da bude opušten) i pritiskaju matericu, a treba izbegavati i tesna uvrtanja i savijanja unazad, kao i obrnute položaje (stoj na glavi, ramenima). 
Nikada pre nisam vežbala jogu, da li mogu da počnem u toku trudnoće? 
Ukoliko nikada ranije niste vežbali jogu, u trudnoći možete da počnete, ali isključivo uz nadzor instruktora, koji će vas uputiti koji tip vežbi smete da radite i kako da ih radite ispravno. Izbegavajte da koristite priručnike i snimke vežbi, zbog toga što niko ne može da Vas kontroliše da li radite ispravno. 
Šta mi je potrebno od opreme za vežbanje joge? 

Veoma je važno da nosite udobnu odeću, u kojoj slobodno možete da se krećete. Pamuk i likra su najbolji izbor. Osim toga, trebalo bi poneti asuru za pod koja se ne kliza, kako bi sprečili povrede. Ukoliko želite dodatnu udobnost, preko asure možete staviti ćebe ili deblji peškir.U kojim slučajevima se ne preporučuje joga?Vežbe disanja, opuštanja i meditacija, preporučuju se svim trudnicamaU nekim slučajevima treba izbegavati vežbanje joge ili određene položaje. Pa tako trudnice koje nose dve ili više beba, imaju povišeni pritisak ili neku ozbiljniju bolest, imale su prevremene porođaje ili spontani pobačaj (u drugom tromesečju), ili imaju vaginalno krvarenje ili spuštenu posteljicu ne bi trebalo da vežbaju. Međutim vežbe disanja, opuštanja, kao i meditacija, preporučuju se svim trudnicama, bez ograničenja. Koje položaje treba izbegavati?
 • Naprezanje i uvrtanje, naročito u predelu stomaka treba izbegavati 
• Izbegavajte obrnute položaje (stoj na glavi, rukama ili ramenima) 
• Treba izbegavati položaje koji naprežu stomačne mišiće ili pritiskaju karlicu 
• Ležanje stomaku se ne preporučuje, naročito nakon prvog trimestra, ali ni ležanje na leđima 
• Tokom položaja gde je potrebno balansiranje, vodite računa da vam je udobno i da Vam ne predstavlja napor 
Saveti za vežbanje po trimestrima:

 Prvi trimestar: 
 U prvom trimestru neophodno je pažljivo vežbati i što više se odmarati između i na kraju vežbi. Slušajte svoje telo i prepoznajte kada je vreme da zastastanete i odmorite se. Takođe, završne vežbe opuštanja, umesto na leđima, ležite na boku, da ne bi vršili pritisak na krvni sud koji nosi krv iz materice ka srcu. Takođe, ne zaboravite da pijete dovoljne količine vode pre, u toku i nakon vežbanja. 
 Drugi trimestar:
 U drugom tromesečju se oseća priliv energije, nakon blagog pada u prvom tromesečju. Ipak, prilikom stojećih položaja treba se pridržavati za stolicu ili zid, jer se može desiti da vam se iznenada zavrti u glavi. Ležanje na stomaku i na leđima se ne preporučuju i u ovom periodu se uvodi najviše zamena za određene položaje, kako bi se izbeglo naprezanje. 
 Treći trimestar:
 U trećem trimestru posebna pažnja se posvećuje tehnikama disanja. Problem može da predstavlja održavanje balansa, pa se uvek treba pridržavati za zid ili stolicu.Sve vežbe rade se lagano i pažljivo, uz produžen period odmora, a akcenat je na položajima koji otvaraju kukove. 
4 razloga za sto je joga dobra priprema za porodjaj:

1. Upoznavanje tela 
Tokom devet meseci trudnoće, vaše telo se menja i joga je dobar način da saznate kako da upoznate i pratite promene koje vam se dešavaju. Joga će vam omogućiti da, osluškujući svoje telo, otkrijete šta mu tačno odgovara i šta mu je potrebno. Na taj način postajući svesni svog tela i promena, lakše ćete uspostaviti vezu sa malim bićem koje raste u vama.
 2. Smirenost 
Jedna od najbolji stvari kod joge je što u velikoj meri poklanja pažnju osećaju smirenosti i ravnoteže. Balansiranje disanja i poza u jogi može vas naučiti da usporite, duboko udahnete i smireno prihvatite bezbroj promena kroz koje prolazite. Takođe, vežbe disanja mogu pomoći kada počne porođaj, jer ukoliko budete mirnije i opuštenije, bolovi će biti manjeg intenziteta i porođaj će brže napredovati. 
3. Držanje 
Kako vreme odmiče, stomak raste i mnogim trudnicama to predstavlja opterećenje za kičmu, što dovodi do povijanja ramena. Joga vam može pomoći u jačanju mišića ramena i leđa, popravljajući vam držanje. 
4. Druženje 
Tokom časova joge možete steći nove prijateljice, sa kojima ćete podeliti sve brige oko porođaja i svih nedoumica. Biće vam lakše da čujete da i druge trudnice prolaze kroz slične stvari kao i Vi.Čak iako ste pristalica vežbanja kod kuće, ponekad otiđite i na čas u grupi, ne samo da će Vam prijati druženje, već će Vam instruktor najbolje objasniti kako da modifikujete određene položaje, da Vam ne bi predstavljli napor. 
Zasto je joga korisna za trudnice:
1. Pomaže da se rešite trudničkih tegoba
 Vežbe joge pomažu da se rešite tegoba koje se često javljaju tokom trudnoće. Poboljšava cirkulaciju, sprečava zadržavanje tečnosti, poboljšava rad creva, apetit, pomaže kod problema sa leđima, podiže nivo energije, ali usporava metabolizam da bi se povratio mir i pažnja. Takođe, ove vežbe sprečavaju otoke i grčeve u nogama, koji su česti u poslednjem trimestru trudnoće. 
2. Pomaže u slučaju nesanice
 Veoma čest problem žena u drugom stanju, svakako su nevolje sa spavanjem, a uglavnom je razlog nemogućnost da se nameste u udoban položaj. Joga vežbe pomažu vam da se rešite pritiska i briga o porođaju, bebi, kojima ste svakodnevno opterećeni. S obzirom na to da ste nakon fizičke aktivnosti mnogo opušteniji, veća je verovatnoća da lakše zaspite.Takođe, tokom časa obratite pažnju u kojim položajima se najudobnije osećate dok radite vežbe na podu. 
3. Oslobađa od stresa
 Joga pomaže da se oslobodite negativnih misli i psihičkog pritiskaSamo jedan sat meditacije dnevno pomaže da se oslobodite stresa, pa je značaj ove tehnike za relaksaciju za trudnice neizmeran. Vežbe joge pomažu vam da se oslobodite svih negativnih emocija i psihičkog pritiska, bar na neko vreme... 
4. Poboljšava držanje 
Ukoliko ste pre trudnoće imali dobro držanje, tokom drugog stanja, kako vreme bude prolazilo imaćete sve više problema, jer vam raste stomak, grudi, a zbog viška kilograma možete imati probleme sa ravnotežom. Joga jača oslabljene mišiće leđnog dela i zateže grudne mišiće. Osim toga održava muskulaturu tela u ravnoteži. 
5. Pomaže da ostanete gipke 
Joga poboljšava gipkost i elastičnost što je veoma značajno za buduću mamu, jer se se njeno telo nežno rasteže i pravi dovoljno mesta za bebu. Ovim rastezanjem mišića i zglobova povećava se prostor između karlice i stomaka kako bi beba imala dovoljno mesta. Takođe, oslobađa napetosti u predelu grlića materice i karlice i na taj način olakšava porođaj. 
6. Sprečava mučnine
 Jutarnje mučnine, ali i mučnine i gorušica u toku dana mogu se sprečiti vežbanjem joge, tačnije vežbama disanja. Pravilno, duboko disanje pruža organizmu dovoljno kiseonika, pomaže vam da se opustite. Stoga ukoliko ujutru ili u određenom delu dana patite od mučnine, praktikujte da čim se probudite radite vežbe disanja, kako bi sprečili ovu neprijatnost. 
7. Ubrzava oporavak nakon porođaja
 Joga ne samo da je korisna za trudnice, već i za novopečene mame. Sa vežbanjem se može početi već nakon šest do osam nedelja, ukoliko vam lekar ne kaže drugačije, a najbolje je raditi vežbe uz nadzor ili konsultaciju instruktora. Nakon porođaja vežbe joge jačaju stomačne mišiće i grlić materice, pomažu mamama da se brzo vrate u formu i pruža im neophodnu energiju. 
Powered by WebExpress