Yoga-for-Kids.jpg

Joga za decu

Zdravstvena korist: 
 1. Kontrolisanje astme:
Vežbe disanja koje se koriste u jogi pokazalo se da pomažu nekim asmatičarima da kontrolišu disanje I smanje stress, najčešće okidače astme. Tehnike disanja I poboljšana kontrola dosanja putem joge doprinosi kontroli simptoma astme kod nekih ljudi. Vežbe disanja koje se naglašavaju u jogi poboljšavaju funkciju pluća I kvalitet života ljudi sa astmom "Yoga For Asthma”Obzirom da stres pogoršava napade astme, smanjivanje stresa je važna intervencija za sprečavanje I upravljanje astmom. Vežbanje joge je pokazalo da smanjuje stres i nivo kortizola, hormona stresa. Felicia M. Tomasko. "Asthma: Ease the Wheeze” 
 2. Borba protiv gojaznosti:
Prema CDC (Centers for Disease Control and Prevention), prekomerna telesna težina ili gojaznost dovodi decu I odrasle u riziku za mnoštvo zdravstvenih problema . Deca I odrasli sa prekomernom težinom I gojaznošću češće pate od nedovoljnog samopoštovanja, smanjen kvaliteta života i mentalnih zdravstvenih problema, uključujući depresiju, anksioznost i poremećaja ishrane (česte episode nekontrolisanog jedenja). Pokazalo se da je joga, kao tretman za lečenje gojaznosti, pametano, nežno, efikasano, preventivano i terapeutsko sredstvo. "Yoga For Kids Helps Combat Obesity and Increase Levels of Confidence”Za decu koja se bore protiv gojaznosti, joga se može pokazati veoma korisnom ... Joga vežbe uključuju puno istezanja i savijanja, gurajući sve mišiće u telu u akciju . Osim toga deca takođe uče kako da pravilno dišu, koristeći kompletan kapacitet pluća, poboljšavaju držanje i grade samopouzdanje. U meditativni aspekt joge pomaže deci da se nose sa stresom i anksioznošću. Omogućava detetu da kontroliše unošenje hrane zbog anksioznosti ili iz dosade. Yoga for Childhood Obesity | Prevent Child Obesity 
 Ostala istraživanja vezano za jogu za decu: 
 Istraživači na kalifornijskom državnom Univerzitetu nedavno su ispitivali povezanost joge I akademskih rezultata, discipline, posećenosti predavanjima i samopoštovanja . Studija je pokazala 20% porast broja studenata koji su se osećali dobro I kod šest odsto poboljšanja discipline u učionici, što znači da su studenti koji su imali visoko učešće na jogi su takođe imali manje disciplinskih problema. Ovi rezultati istraživanja takođe su pokazali "statistički značajnu" vezu između učešća na jogi I visine ocena ~ Slovacek, S. P., Tucker, S. A., & Pantoja, L. A Study of the Yoga Ed Program at The Accelerated School. P2, 10.48 učenika petog razreda koji su pokazali neuobičajenu anksioznosti na ispitima bili su podeljeni u kontrolnu grupu od njih 27 i eksperimentalnu grupu od njih 21. Eksperimentalna grupa imala je 60 minuta nastave joge u 15 navrata, dok kontrolna grupa nije vežbala. Ispitanici su procenjivani pre istraživanja, odmah nakon joga obuke i 3 meseca posle završetka istraživanja. Studenti koji su vežbali bili su emocionalno stabilniji na duge staze i pokazali su manje straha, osećaja bespomoćnosti i agresije .~ Bonari, Alex. Studies Show how Yoga Improves Stress Management, Spatial Memory, and Body Control in Children. 

Powered by WebExpress